Perhekeskustoiminnan tavoitteena on edistää ja lisätä perheiden arjen sujuvuutta ja hyvinvointia. Perhekeskus muodostuu lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen kuten kunnan, sosiaali- ja terveyspalveluiden, järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten lapsiperhetoimijoiden yhteisesti tuottamista palveluista ja tukiverkostoista. 
  • 25.05.2022
  • Asuminen ja ympäristö, Kasvatus ja koulutus, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Juvan kunta

Etelä-Savon hyvinvointialueen tiedote 24.5.2022: Arviointi vuoden 2021 perhekeskustoiminnasta valmistunut - perheiden kyselyyn huikeat 582 vastausta

Perhekeskustoiminnan tavoitteena on edistää ja lisätä perheiden arjen sujuvuutta ja hyvinvointia. Perhekeskus muodostuu lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen kuten kunnan, sosiaali- ja terveyspalveluiden, järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten lapsiperhetoimijoiden yhteisesti tuottamista palveluista ja tukiverkostoista. 

Etelä-Savon perhekeskus muodostuu kunnissa sijaitsevista kohtaamispaikoista, palvelut yhteen kokoavista perhekeskuksista kuten Perhetalo (Mikkeli), Perheiden talo (Pieksämäki) ja perhepalvelukeskus (Savonlinna) sekä näiden kautta toimivista verkostoista. Perhekeskus tarjoaa lapsiperheille neuvontaa, ohjausta, tukea ja palveluja. Toiminta perustuu eri toimijoiden keskinäiseen, maakunnalliseen yhteistyösopimukseen, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan sekä vuosittaiseen toimintasuunnitelmaan.

Arviointi toteutettiin nyt toista kertaa ja kyselyyn saatiin vastauksia koko Etelä-Savon maakunnan alueelta. Kyselyn tuloksista nousee esiin, että perheiden arjen sujuvuuden kannalta tärkeintä ovat joustavat päivähoito-, työ- ja etätyöjärjestelyt. Perheet kokevat tärkeänä, että tieto toiminnoista ja tarjottavasta tuesta olisi koottuna yhteen ja tarjottava apu olisi helposti saatavilla. Helppo yhteydenotto, aito kohtaaminen, keskustelumahdollisuus ja palveluiden helppo saavutettavuus luovat joustavat toimintapuitteet, maakunnallisen lasten, nuorten ja perheiden johtoryhmän puheenjohtaja Satu Auvinen kertoo vuoden 2021 arvioinnista.

-  Arviointi osoittaa sen, että yhteistyön avulla voimme saavuttaa parhaiten perheiden tarpeisiin vastaavat toiminnat ja palvelut. Perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseen tarvitsemme jatkossakin perheitä, kaikkia lapsiperhetoimijoita ja heidän yhteistyötään niin kunnissa kuin tulevalla hyvinvointialueella, Auvinen summaa tuloksia. 

Monialaisen perhekeskuksen toimintaa kehitetään ja arvioidaan

Perhekeskustoiminnassa vahvistetaan perustason palveluita ja varhaisen tuen toimivuutta. Perhekeskustoiminnan arviointi toteutetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta.

- Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa (2020–2023) lasten, nuorten ja perheiden palvelukokonaisuudessa vahvistetaan maakunnallista perhekeskustoimintamallia muun muassa kokeilemalla ja jalkauttamalla uusia työmuotoja, kertoo hankepäällikkö Kirsi Leinonen.

Vuosittain toteutettavassa arvioinnissa on kolme osiota:

  1. Perheiden arviointikysely, joka oli vastattavissa kaikissa Etelä-Savon kunnissa.
  2. Toimijoiden arviointi kunnissa toimivissa lasten, nuorten ja perheiden työryhmissä
  3. Kansallisista indikaattori- ja tietopankeista kerättävät lasten ja nuorten hyvinvointi-indikaattoritiedot sekä Etelä-Savon perhekeskustoiminnan omat seurantatiedot

Näiden osioiden tiedot on koottu yhteen perhekeskustoiminnan arviointipakettiin. Arviointipaketissa on sekä vuoden 2020 että 2021 keskeisimmät tulokset.

Poimintoja arvioinnin tuloksista

Arvioinnissa nousi esiin muutamia asioita koronapandemian vaikutuksien lisäksi. Positiivisena voidaan mainita, että liikunnan lisääntyminen näkyy kaikissa lasten ja nuorten ikäryhmissä. Opetushallituksen myöntämä Harrastamisen Suomi -erityisavustus on lisännyt lasten harrastetoiminnan vaihtoehtoja koulupäivän oheen. 

Kehitettävää on vielä neuvolapalveluiden järjestämisessä sekä erityispalvelujen saatavuudessa (esim. toimintaterapeutti, puheterapeutti, lastenlääkäri). Kehittämistarve näyttäytyi perheille jonoina, yhteydenottojen vaikeutena, työntekijöiden kiireenä ja kuormittuneisuutena sekä siirtyneinä vastaanottoaikoina. Lisäksi perhekeskustoiminnan palvelujen tunnettavuudessa ja osallistumismahdollisuuksien sekä osallisuuden toteuttamisessa on vielä parannettavaa. Hyvät kokemukset sähköisten asiointikanavien käytöstä ovat lisääntyneet. Lisäksi perheet kokivat tulleensa aidosti kohdatuiksi varhaiskasvatuksessa sekä seurakuntien ja järjestöjen monimuotoisessa toiminnassa.

Arvioinnin tulokset ovat luettavissa Etelä-Savon hyvinvointialueen verkkosivuilla osoitteessa Perheiden kyselyn tulokset ja Perhekeskustoiminnan arviointipaketti 2021  ja  Materiaalit | LAPE Etelä-Savo (lapeetelasavo.com).

Lisätiedot:
Satu Auvinen
Maakunnallisen lasten, nuorten ja perheiden johtoryhmän puheenjohtaja
Essoten perhe- ja sosiaalipalvelujen vastuualuejohtaja
040 351 2302
satu.auvinen@essote.fi 

Kirsi Leinonen
Hankepäällikkö
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus
Etelä-Savon hyvinvointialue
040 359 9488
kirsi.leinonen@etela-savo.fi