Suoraan sisältöön
Juvan museo

Juvan museo

Yhteystiedot

+358 400 136 176

johanna.kuusisto@juva.fi

Osoite

Huttulantie 1 a, 51900 Juva

Katso sijainti kartalla

Avoinna

Kesäkauden

Juvan museo sijaitsee Partalan kuninkaankartanon päärakennuksessa. Kesällä 2022 rakennuksessa on käynnissä peruskorjaus. Museon näyttelytilat ovat auki yleisölle yhtä salia lukuun ottamatta. Juvan museo on yksi Juvan Saimaa Geopark -kohteista.

Juvan Partalan tila kuuluu Juvan kunnalle. Partala on ollut asuttu viimeistään ristiretkiajalla tilakeskusta ympäröiviltä pelloilta tehtyjen esinelöytöjen mukaan. 1500-luvun puolivälissä Partala toimi Kustaa Vaasan kuninkaankartanona, mihin tilan nimikin viittaa. Museo on toiminut päärakennuksessa vuodesta 1992.

Kesänäyttelyssä 'Kotirintamalla - sodassa ja rauhassa'

Kesällä 2022 museossa on esillä näyttely "Kotinrintamalla -sodassa ja rauhassa". Näyttely liittyy teemaltaan Lotta Svärd -järjestön juhlavuoteen, sillä vuonna 2021 tuli kuluneeksi 100 vuotta valtakunnallisen ja vapaaehtoisen naisten maanpuolustusjärjestön Lotta Svärdin perustamisesta. Järjestö syntyi suojeluskuntien tukijärjestöksi kansalaissodan jälkimainingeissa ja oli toiminnassa vuoteen 1944 saakka. Juvalla toiminta oli aktiivista, paikallisosastossa oli vuosina 1920-1944 mukana yli 700 jäsentä. 

Näyttely esittelee muutamia juvalaisia järjestöön kuuluneita naisia, jotka olivat paitsi oman paikallisosastonsa jäseniä, myös vaimoja ja tyttäriä, emäntiä tai ammatinharjoittajia. He olivat taitavia ja työteliäitä kotitalousihmisiä, jotka vastasivat "kotirintamastaan" monine velvoitteineen myös rauhan aikana. Heidän työnsä on jatkunut ja jäänyt elämään niin rakennuksissa, käsitöissä, ruokaohjeissa kuin myöhemmissä sukupolvissakin. Lisätietoja näyttelystä on Juvan tapahtumakalenterissa, jonne pääset tätä linkkiä seuraamalla. 

Partalan museoalue on avoinna kesäaikaan

Partalan museoalueeseen voi tutustua kesäaikaan. Kesällä 2022 Partalan museot ovat avoinna ti-la 7.6.-20.8. klo 11-17 (suljettu juhannuksena, 24-25.6.). Ryhmille olemme avoinna sopimuksesta myös aukiolojen ulkopuolella.

Hinnat:
4 €   aikuiset 
2 €   opiskelijat, eläkeläiset ja lapset

Samalla lipulla voi tutustua Juvan museon, Juvan karjaisten museon sekä Galleria Kuninkaankartanon näyttelyihin.