Suoraan sisältöön
Pattoin perintötalo

Pattoin perintötalo

Yhteystiedot

+358 400 136 176

johanna.kuusisto@juva.fi

Osoite

Pattointie 62, 51900 Juva

Katso sijainti kartalla

Avoinna

Kesäkauden

"Myö käyää teillä kahtomassa uutta, käykee työ kahtomassa meillä vanhoo"

Tämä Pattoin perintötalon asukkaiden sanonta pitää edelleen kirjaimellisesti paikkansa. Museotila johdattaa kävijät aikaan, jolloin omavaraisuus, perinteiset elinkeinot ja elämäntapa olivat vielä voimissaan. Pattoin perintötila on ollut Juvan kunnan omistuksessa vuodesta 2004 saakka. Vuonna 2019 Maatiainen ry valitsi museoalueen Vuoden perinnemaisemaksi. Pattoin perintötalo on myös yksi Juvan Saimaa Geopark -kohteista.

Pattoin perintötalon tiluksilla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta, kuten muillakin eteläsavolaisilla tiloilla. Kotitila elätti asukkaansa, ja lähes kaikki tarpeellinen saatiin tilalta ja sitä ympäröivistä metsistä. Tämä vuotuiskierron rytmittämä elämänmuoto on lyönyt leimansa niin tilan pihapiiriin, rakennuskantaan kuin esineistöönkin. Huomionarvoiseksi Pattoin tekee se, että samoja elinkeinoja on harjoitettu siellä vain vähäisin muutoksin 1800- luvun alkupuolelta miltei 1990- luvulle saakka. Joistakin 1950- ja 60- luvulla tehdyistä peruskorjauksista huolimatta tila on säilynyt lähes alkuperäisessä asussa. Myös sähköt, sekä vesi- ja viemäröintijärjestelmät puuttuvat.

Pattoin tilan rakennukset sijoittuvat vuonna 1873 valmistuneen päärakennuksen molemmin puolin. Rakennukset ja aidatut pihat muodostavat suojaisan pihapiirin, jota ympäröivät kiviaidoin aidatut pellot. Pellot kuuluvat ympäristösopimuksen piiriin ja kesäkaudella peltojen laidunnuksesta vastaa alueellinen lammaskerho eli Suur-Savon lampurit lampaineen.

Perintötilaa hoidetaan museon periaattein. Kaikki tilalla oleva irtain on kuulunut tilalle, eikä sinne tuoda ulkopuolista esineistöä. Vieraille avoimen päärakennuksen lattiat vaativat kuitenkin suojausta, mistä syystä Pattoille on teetetty räsymattoja alkuperäisten mallien mukaan. Suojamattojen kudonnasta on valmistunut vuonna 2022 kirjallinen ohje, mihin voi tutustua tätä linkkiä seuraamalla.

Pattoilla voi vierailla kautta vuoden, opastusta tarjolla kesäaikaan

Kesällä opastettuja kierroksia pihapiirissä ja rakennuksissa, muina aikoina alueella voi ulkoilla omatoimisesti ympäri vuoden. Kävelykierros pihoilla ja pelloilla, talvitienreitin kautta metsänsuojelualueen läpi ja Kettulan maantietä pitkin takaisin paikoitusalueelle on 1 km mittainen. Jukajärven rannalta löytyy Pattoin laavu, jonne soutumatka kirkonkylältä noin 3 kilometriä.

Kesällä 2023 Pattoin perintötila on avoinna ke-su 7.6.-20.8. kello 11-17. (suljettu juhannuksena).
Ryhmille kohde on sopimuksesta avoinna myös aukiolojen ulkopuolella. 

Aukioloaikoina oppaan kanssa pääsee tutustumaan päärakennukseen, saunaan, talliin sekä navettaan. Opastuskierroksella on joka kesä eri teema. Tervetuloa tutustumaan!