Suoraan sisältöön

Rakennusjärjestys

Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maakäyttö- ja rakennusasetus (MRA) ohjaavat maan käyttämistä ja rakentamista. Lisäksi on otettava huomioon alueella voimassa olevat asema- ja yleiskaavat sekä Suomen rakentamismääräyskokoelma. Kunnat hyväksyvät omia tarkentavia ohjeita, jotka on kirjoitettu rakennusjärjestykseen.
Rakennusjärjestyksen vahvistaa kunnanvaltuusto.

Kunnan rakennusjärjestyksen tavoitteena on luoda terveellinen, turvallinen, viihtyisä ja sosiaalisesti toimiva elin- ja toimintaympäristö.

Rakennusjärjestyksestä löytyy tietoa mm. rakennusoikeudesta ranta-alueella lomarakennus- ja asuinrakennuspaikalle. Lisäksi rakennuksen sijainnin määrittely löytyy rakennusjärjestyksestä: usein esimerkiksi kysytään, kuinka kauas rantaviivasta saa rakentaa. Etäisyydet on kerrottu rakennuskohtaisesti.

Rakennusjärjestyksestä löytyy tieto rakennukselle tai rakennelmalle tarvittavasta lupamuodosta. Rakennukset ja rakennelmat, joille tarvitaan rakennus- tai toimenpidelupa, luetellaan yksityiskohtaisesti rakennusjärjestyksessä. Lisäksi rakennusjärjestyksessä määritellään toimenpideilmoituksen mukaiset rakennelmat.

Rakennusjärjestyksessä on määräyksensä myös osoite,- mainos,- poikkeaminen,- suunnittelutarve- ja rakennetulle ympäristölle sekä rakennuksen purkamiselle.

Lataa tästä Juvan kunnan rakennusjärjestys (PDF, 421 kt)