Etelä-Savon hyvinvointialueen terveyspalvelujen puhelinasiointia yhtenäistetään syyskuun alussa neljän kunnan alueella.
  • 21.08.2023
  • Asuminen ja ympäristö, Kasvatus ja koulutus, Työ ja yrittäminen, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Juvan kunta

Eloisan tiedote 21.8.2023: Eloisan puhelinasiointia yhtenäistetään Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Puumalassa

Etelä-Savon hyvinvointialueen terveyspalvelujen puhelinasiointia yhtenäistetään syyskuun alussa neljän kunnan alueella.

Terveysneuvon puhelinasioinnin aukioloaika yhdenmukaistuu Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Puumalassa.

Asiointinumerot säilyvät toistaiseksi ennallaan. Terveyspalvelujen puhelinnumeroita hyvinvointialueella yhtenäistetään laajemmin ensi vuoden alussa.

Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan asukkaiden Terveysneuvon puhelin palvelee 1.9. alkaen arkisin klo 8–15. Suurin muutos aukioloajoissa kohdistuu Juvan ja Puumalan asukkaille, joille soittoaika on tähän asti ollut vain klo 8–10, mutta nyt soittoaikaa tulee viisi tuntia lisää. Kangasniemeläiset saavat kolme tuntia lisää puhelinaikaa ja mäntyharjulaisten soittoaika puolestaan lyhenee tunnilla.

– Tällä uudistuksella otamme askeleen kohti tasa-arvoisempia palveluja koko hyvinvointialueen asukkaille. Se on meidän tärkeä tavoitteemme, ja edellyttää määrätietoista ja rohkeaa palvelujen uudistamista, terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen toteaa.

Terveysneuvon puhelimeen voi myös jättää halutessaan soittopyynnön, mikäli linjalla on ruuhkaista. Eniten soittajia on aamuisin heti kello 8 jälkeen, joten ajoittamalla soittonsa mahdollisuuksien mukaan puolen päivän jälkeen, lyhentyy myös todennäköisesti jonotusaika puhelimessa.

Terveysneuvossa vastaa paikkakunnan tuttujen hoitajien lisäksi koko Eloisan alueen puhelinpalveluihin koulutetut hoitoalan ammattilaiset. Puhelinpalvelun lisäksi kaikkien Etelä-Savon hyvinvointialueen asukkaiden käytössä on vielä laajemmin aukioloajoin palvelevat chat ja digilääkäri, jotka tavoittaa etelasavonha.fi -nettisivujen kautta arkisin klo 8–21 ja muina päivinä klo 10–18.

Juvalla puhelinnumerot yhdistyvät

Juvalla on ollut käytössä Terveysneuvon aluekohtaiset puhelinnumerot ja lisäksi kiirevastaanoton numero. Päänumeroksi jää 1.9. alkaen Juvan kiirevastaanoton numero 040 656 7500. Juvan aluekohtaiset puhelinnumerotkin toimivat toistaiseksi, mutta käytännössä ne yhdistyvät edellä mainitussa numerossa vastaaville hoitajille.

Pitkään Juvalla sairaanhoitajina toimineet Marjo Turunen ja Maiju Sainio kollegoineen vastaavat puhelimessa jatkossakin, mutta nyt myös uusille soittajille ja seitsemän tuntia päivässä.

– Enää ei tarvitse soittaa heti aamukahdeksalta, jos on vaikka reseptin uusinnasta tai vuositarkastuksen ajanvarauksesta kyse. Nyt me vastaamme täällä melkein koko päivän emmekä vain kahdeksasta kymmeneen, Turunen vinkkaa.

Takaisinsoittopyyntö on uusi mahdollisuus Juvan lisäksi Kangasniemellä ja Puumalassa. Ohjeet siihen kuulee nauhoitteelta. Terveysneuvon puhelinjonossa jätettyihin takaisinsoittopyyntöihin vastaillaan viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

– Joitakin asiakkaita varmasti harmittaa alussa se, että puhelimessa ei vastaakaan välttämättä enää se tuttu hoitaja, johon ollaan totuttu. Mutta asiakasmäärämme ovat kasvaneet niin kovasti, että kyllä tässä muutos on hyvin tarpeellinen, jotta voidaan hallita hoitoonpääsyä. Ja jos nämä uudet asiat jännittävät asiakkaita, niin kyllä tämä jännittää meitäkin, Sainio vakuuttaa.

Terveysneuvolla niin chatissa kuin puhelimessakin on tavoitteena hoitaa ja valmistella asiakkaan asia niin pitkälle kuin mahdollista yhdellä kontaktilla. Se edellyttää hoitajilta tarkkaa kirjaamista ja hoidon tarpeen arviota.

– Haluamme hoitaa alusta loppuun -periaatteella, ja kunhan tämä saadaan pyörimään, niin hoitoonkin pääsee tarvittaessa paremmin. Digipalvelut ovat tässä hyvä apu niille, jotka niitä pystyvät käyttämään, Sainio muistuttaa.

Info

- Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan Terveysneuvon puhelinpalvelun soittoajaksi muuttuu 1.9. alkaen arkisin klo 8–15
- Terveysneuvon puhelimeen voi aukioloaikana jättää myös takaisinsoittopyynnön
- Kuntakohtaiset Terveysneuvon puhelinnumerot säilyvät ennallaan

Terveysneuvon puhelinpalvelu 1.9.2023 alkaen

Soita Terveysneuvoon kiireetöntä ohjausta ja ajanvarausta varten:

  • Mikkeli, Hirvensalmi 015 211 411 (arkisin klo 7–16)
  • Pieksämäki 015 788 4431(arkisin klo 8–15)
  • Savonlinna, Kerimäki, Punkaharju, Enonkoski ja Rantasalmi 015 5277 112 (arkisin klo 8–15)
  • Juva 040 656 7500 (arkisin klo 8–15)
  • Kangasniemi 015 780 1301 (arkisin klo 8–15)
  • Mäntyharju 015 770 1700 (arkisin klo 8–15)
  • Pertunmaa 015 770 2600 (arkisin klo 7–16)
  • Puumala 015 194 4770 (arkisin klo 8–15)

LISÄTIEDOT
Viivi Kaasinen

Tulosaluepäällikkö, avosairaanhoito ja digitaaliset sote-keskuspalvelut
viivi.kaasinen@etelasavonha.fi
040 656 7334

Kimmo Kuosmanen
Terveyspalvelujen toimialajohtaja
kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi
040 656 7885