Partalan museoalueella tutustutaan Juvan historiaan, naivistiseen taiteeseen, mustavalkokuviin sekä Juvan karjalaisten historiaan. Museoalue avaa ovensa tiistaina 11.6. kello 11.
  • 31.05.2024
  • Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Juvan Partalan museoalueen kesäkausi alkaa 11.6.2024

Partalan museoalueella tutustutaan Juvan historiaan, naivistiseen taiteeseen, mustavalkokuviin sekä Juvan karjalaisten historiaan. Museoalue avaa ovensa tiistaina 11.6. kello 11.

Juvan Partalan museoalueen kesän uutuus on ITE-taiteilija Nina Makkosen (Art McConen) naivistinen Gottlund-taidenäyttely. Näyttely tuo naivistisen taiteen keinoin esiin Carl Axel Gottlundin (1796–1875) moniulotteisen perinnön. C.A. Gottlund, Juvalla kasvanut kansanperinteen kerääjä, herää henkiin ennennäkemättömällä tavalla Makkosen rohkeissa ja värikkäissä teoksissa. Makkosen näyttely on rohkeaa tulkintaa kansanperinteestä ja se paljastaa Gottlundin olleen elämännälkäinen ja vilkas kansanmies. Näyttely on esillä Paloksen aitassa.

– Näyttely haastaa katsojan pohtimaan perinteen merkitystä ja sen eri ulottuvuuksia nykyajassa. Olen halunnut tuoda esiin Gottlundin keräämien tarinoiden alkukantaisen elinvoiman ja toisaalta ajankohtaisuuden rempseän, naivistisen taiteen keinoin, Makkonen kertoo.

Partalan kartanon vanhassa päärakennuksessa toimii Juvan Museo. Uusituissa näyttelytiloissa pääsee tutustumaan sekä perusnäyttelyyn että vuosittain vaihtuviin sisältöihin. Perusnäyttelyssä ”Pitäjästä palvelutaajamaksi, kirkonkylästä kunnaksi” liikutaan Juvantien varrella ja seurataan emäpitäjän kehittymistä nykyisen kaltaiseksi kunnaksi. Vaihtuvissa sisällöissä on erilaisia Juva-tuotteita, joiden kautta nähdään, miten pitkää historiaa voidaan käyttää kunnan visuaalisessa ilmeessä ja tuotteissa.

– Tänä kesänä Juvan 4H-nuoret pitävät pihalla kesäkahviota, josta saa kahvia ja vohveleita. Kahviota kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa ja se on avoinna heinäkuussa, kertoo Juvan kunnan kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori Johanna Kuusisto.

Suurin osa Juvan karjalaisten museon esineistöstä on Rautjärveltä. Näyttelyesineistö koostuu kodin käyttöesineistä, huonekaluista sekä työvälineistä ja käsitöistä. Museoon on sisustettu 1940-luvun interiööri, jossa pääsee käsiksi tunnelmaan rauhanehtojen lukemisen hetkellä. Toisessa kamarissa tavoitellaan muistojen ja kertomusten Karjalaa.

Juvan kamerakerholaiset pitävät Galleria Kuninkaankartanossa edellisvuosien tapaan valokuvanäyttelyn. Kesänäyttely on nimeltään ”MV – Mustavalkea”. Juvan kamerakerhon puheenjohtaja Jake Kukowski kertoo, että kuvat kuvattu pääasiassa digitaalisesti, mutta muutama filmikuva on myös joukossa. Näyttelyssä sukelletaan mustavalkokuvien kautta valon ja varjon leikkiin. Värien puutteen takia mustavalkokuvissa korostuu kuvan sommittelu, tekstuuri ja valon tuntu.

– Museoalue rakentuu yhteistyössä ja kaikki näytteilleasettajat ovat ihanan aktiivisia! Eri yhdistysten ja toimijoiden mukanaolo on äärimmäisen tärkeää. Uusia avauksia ja toimijoita otetaan myös mielellään mukaan. Erilaiset uudet sisällöt ja tapahtumat pitävät kulttuuriympäristömme elävänä ja kehittyvänä, ja se on elinvoimaisen ja kiinnostavan alueen välttämättömyys, sanoo Kuusisto.

Museoalueella kasvojen kohotusta

Juvan museoalueen pääsylippu kattaa kaikkiaan neljä eri käyntikohdetta. Paloksen aitan lisäksi lipulla pääsee Juvan Museoon, Galleria Kuninkaankartanoon sekä Juvan karjalaisten museoon. Lippu maksaa aikuiselta neljä euroa ja alennusryhmiltä kaksi euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät nauttimaan museoalueesta maksutta.

– Talven aikana museon tiloja on jälleen kohennettu. Työelämäpalveluiden kanssa on jatkettu parin vuoden aikana tehtyä ilmeenkohotusta ja nyt muun muassa museon aula on uusittu. Voidaan jopa sanoa Partalan heränneen unestaan, sillä siellä on tapahtunut niin paljon hyvää, iloitsee Kuusisto.

Kuusisto jatkaa kertomalla, että pihapiirin kaikkien rakennusten katot on kunnostettu, päärakennuksella on uusi kuisti ja sisääntulo, joka lisäksi siellä on tehty myös pintaremonttia. Osa karjalaisten museon lattioista myös kunnostettiin. Lisäksi viime syksynä pihalle palautettiin vielä sinne aiemmin kuulunut hiekkakäytävät ja päärakennuksen ympärille saatiin kiveys.

–  Joka vuosi jotain uutta. Myös piha-alueen suunnitelmaa tehdään resurssien puitteissa eteenpäin pikkuhiljaa. Matkailijat ovat löytäneet museoalueelle hyvin! Toivon, että tulevaisuudessa myös kuntalaiset pääsisivät nauttimaan historiallisesta miljööstä enemmän, sanoo Kuusisto.

Tarkemmat tiedot: https://www.visitjuva.fi/partalanmuseoalue

Lisätiedot

kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori Johanna Kuusisto

puh. 0400 136 176

johanna.kuusisto@juva.fi