Europarlamenttivaalit vaikuttavat myös jokaisen juvalaisen arkeen. Ennakkoäänestys alkaa huomenna 29.5.2024.
  • 28.05.2024
  • Kuntainfo, Juvan kunta

Kunnanjohtaja Mervi Simoska: EU-vaalit ovat myös kuntavaalit

Europarlamenttivaalit vaikuttavat myös jokaisen juvalaisen arkeen. Ennakkoäänestys alkaa huomenna 29.5.2024.

Alkuvuodesta äänestimme maallemme uuden presidentin. Pian pääsemme valitsemaan edustajamme Euroopan parlamenttiin. Suomella on parlamentissa 15 jäsentä sen 720 jäsenestä. Parlamentin toimikausi on viisi vuotta.

EU-vaalit käydään samaan aikaan jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa. Suomessa koko maa on yhtä vaalipiiriä. Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa Suomessa äänioikeutettu voi äänestää ketä tahansa suomalaista ehdokasta missä ja mistä päin Suomea tahansa. Kerrankin on juvalaisilla mahdollisuus äänestää hyvää tyyppiä vaikka Helsingistä, Torniosta tai ihan vaikka Mikkelistä.

Nykyisessä maailman tilanteessa olisi hyvä, että parlamenttiin saataisiin osaavat edustajat myös meidän alueeltamme. Kukapa tuntee meidän tarpeitamme paremmin tai voisi viestiä niitä kuin oma edustajamme itäisestä Suomesta? Ehdokkaissa on valinnan varaa silläkin alueella.

Monelle meistä EU tuntuu kaukaiselta, mutta moni meidän arkinenkin asia juontaa juurensa EU:hun. Suomen kuntien edunvalvontajärjestö Kuntaliitto selvitti tänä keväänä kuntien päätösten EU-kytköksiä. Sen mukaan 45 prosenttia kuntien asioista juontaa juurensa EU:hun.

EU:n vaikutus on suuri etenkin ympäristöön liittyvissä asioissa. Viime aikoina tapetilla on olleet mm. ilmasto-, metsä- ja kierrätysasiat. Nämä vaikuttavat meillä Juvallakin. Esimerkiksi kunnan kaavoittaessa tai tehdessä investointeja niillä on suora yhteys EU-säädöksiin.

Vaikka EU-vaalit eivät innostaisikaan, kannustan vaaliuurnille hyödyntämään oikeuttaan. Meillä kunnissa luodaan pohja meidän jokaisen hyvinvoinnille, rakennetaan hyvinvointiyhteiskuntaa, huolehditaan jokaisesta.

Meidän jokaisen arkeen EU-politiikka vaikuttaa. Kunnat ovat jo em. selvityksenkin mukaan merkittäviä EU-päätösten toteuttajia. Ei ole sama, ketkä meidän asioistamme päättävät. Vaikka näyttää siltä, että harvaa kiinnostaa: Meistä suomalaisista vain 43,4 prosenttia käytti äänioikeuttaan vuonna 2019 pidetyissä EU-vaaleissa. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, johon Juvakin kuuluu, vain 36,5 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui hyödyntämään oikeuttaan. Juvalla luku oli vieläkin alhaisempi, vain 34,7 prosenttia. Meillä kaikilla on vara parantaa – eiköhän yritetä?

Äänestäminen on helppoa. Ennakkoäänestys on kotimassa 29.5.-4.6.2024. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Koti- ja laitosäänestys toimitetaan Juvalla muiden vaalien tapaan. Lisätietoja löytyy www.juva.fi/vaalit.

Mervi Simoska

Kunnanjohtaja