Suoraan sisältöön
Kololahden hiidenkirnut

Kololahden hiidenkirnut

Avoinna

Koko vuoden

Juvan Enoveden-Luonterin maisemissa on monia kiehtovia luontokohteita, joista eräitä ovat Kololahden hiidenkirnut.

Hiidenkirnut ovat vuosituhansien takaa jääkaudelta peräisin olevia kirnumaisia tai lieriömäisiä, kallioon hioutuneita kuoppia ja syvennyksiä.

Hiidenkirnut ovat syntyneet jäätikköjen sulamisvesien pyörittäessä kiveä tai kiviä kallionkolossa. Nämä pyörre- eli jauhinkivet ovat vuosikymmenten- ja satojen kuluessa hioneet kallioon nykyisin näkyvät syvennykset. 

Kololahdessa on kolme erillistä hiidenkirnua. Hiidenkirnujen leveys vaihtelee muutamista kymmenistä senteistä noin pariin metriin, ja syvyyttä kirnuilla on joidenkin kymmenien senttimetrien verran. Hiidenkirnuja ympäröivät jylhänkomeat kallioseinämät ja kirnujen läheisyydestä avautuu komeat maisemat Saimaan Enovedelle. 

Hiidenkirnuille johtaa viitoitettu polku Koikkalasta Pihlajasaloon vievän tien varrelta. Kirnujen sijainti näkyy Juvan matkailukartasta, jota pääset katsomaan tätä linkkiä seuraamalla.

Hiidenkirnuista kerrotaan lisää Satunnainen retkuilija -blogissa, jonne pääset tätä linkkiä seuraamalla.  Satunnainen retkuilija on kuvannut hiidenkirnuja myös videolle, klipin pääset katsomaan tästä linkistä.