Suoraan sisältöön
Saimaa Geopark -kohteet

Saimaa Geopark -kohteet

Yhteystiedot

+358 400 761 944

matkailu@juva.fi

Osoite

Juvantie 13, 51900 Juva

Avoinna

Koko vuoden

Saimaa on itäisen Suomen aarre. Järvialue tunnetaan upeista maisemistaan, omaleimaisista kaupungeistaan ja kauniista kirkonkylistään. Juvalta löytyy useita Saimaa Geopark -kohteita.

Geopark on rajattu alue, joka sisältää tieteellisesti tai maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita. Geologian ohella geoparkissa on myös kiinnostavia luontokohteita sekä historiallisia nähtävyyksiä. Geoparkit toimivat UNESCOn suojeluksessa.

Geoparkien tavoitteena on alueiden kestävä taloudellinen kehittäminen geoturismin avulla. Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin, vaikka geopark ei olekaan suojelualue. Saimaa Geopark sai huhtikuussa 2021 virallisen UNESCO Global Geopark -statuksen. 

Saimaa Geopark ulottuu koko Saimaan alueelle. Saimaa Geopark -alueen jäsenkuntia on yhdeksän. Juvan alueella sijaitsevat seuraavat Saimaa Geopark -kohteet.


Geokohteet

Juvan taajaman drumliinit
Pieksämäen laajaan drumliinikenttään kuuluva Juvan alue on syntynyt viime jääkauden aikana. Drumliinit ovat syntyneet mannerjäätikön virtaussuunnan mukaisiksi selänteiksi. Juvalla drumliinien korkeus vaihtelee tuskin havaittavista pinnanmuodoista jopa 20 metriä korkeisiin selänteisiin. Selänteet voivat olla useiden kilometrien pituisia, ja niillä on useimmiten kallion muodostama kivinen sydän. 

Raintsaari - harjusaari ja kalliopaljastuma
Luonterilla. lähellä Karihiekkaa sijaitsevalta kallioiselta harjusaarelta on huimat näkymät Saimaalle. Saarelta on löydetty kivikautinen asuinpaikka ja varhaismetallikautinen lapinraunio. Raintsaarella sijaitsee eräs Luonterin alueen retkisatamista. 

Sarkaslammen kalliomaasto
Uimasalossa sijaitsevan Sarkaslammen valtakunnallisesti arvokkaan kallio- ja pienvesialueen erämaiset maisemat tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin retkeilijään. Alue on ollut asuttu jo kivikaudella, ja tästä merkkinä Sarkaslammin itärannalla on hirveä esittävä kalliomaalaus. Toinen, venettä esittävä kalliomaalaus löytyy noin 500 metriä hirven kuvasta kaakkoon. Ristilammella on myös esihistoriallinen kvartsilouhos. Polku kalliomaalauksille ja kvartsilouhokselle on tällä hetkellä paikoin vaikeakulkuinen.

Enkelinpesän hajonnut siirtolohkare
Enkelinpesä on jääkauden aikainen siirtolohkare, jonka yhteyteen muodostunut lippaluola on perimätiedon mukaan antanut suojaa vainoojilta isonvihan aikaan. Noin metrin korkeudella luolassa on epämääräisiä, punaisia jälkiä, joiden arvellaan esittävän ihmishahmoa. Enkelinpesä sijaitsee Hiidenmaan polkureitin varrella, ja kohteen yhteydessä on pieni maja, nuotiopaikka ja penkkejä kalliolipan alla. Kannuslahdentie, Juva

Karihiekan hiekkaranta ja rantakalliot
Karihiekka on Luonterin vesistön itäosassa sijaitseva hiekkaranta, joka muodostaa 300 m pitkän kaaren. Rannan pohjoispää kääntyy kapeana särkkänä kohti ulappaa. Hiekkaranta vaihtuu sisämaan suunnassa mäntyvaltaiseksi kangasmaastoksi, joka rajoittuu myös rantaa rajaaviin, jyrkkiin kallioseinämiin. Karihiekassa toimii eräs Luonterin alueen retkisatamista, ja kesäaikaan Karihiekka on myös suosittu uimaranta. 


Luonto- ja kulttuurikohteet

Kaskiin valtakunnallisesti arvokas maisema-alue
Kaskii maisema-alue on valtakunnallisesti määritelty arvokkaaksi maisema-alueeksi. Maisema on hyvinsäilynyt perinteinen maalaismaisema mäkikylineen ja peltoineen.

Pattoin perintötalo
Jukajärven eteläpuolella sijaitsevan Pattoin perintötalon esittelyyn pääset tästä linkistä.

Juvan museo Partalassa
Partalan kuninkaankartanon alueella toimivan Juvan museon esittelyyn pääset tästä linkistä.