Suoraan sisältöön

Monet tahot tukevat ja neuvovat yrittäjiä ja yrityksiä poikkeustilanteissa. 

Suomen hallitus esitteli maaliskuussa 15 miljardin euron suuruisen, yritystoiminnan avuksi suunnatun tukipaketin. Tämän jälkeen päätettiin vielä vahvistaa valtion rahoitusta yrittäjille. Monet tahot neuvovat ja tukevat yrittäjiä haastavissa tilanteissa. Kokosimme vinkit ja linkit yhteen.  


Valtiokonttori avaa 7.7.2020 uuden kustannustuen yritysten haettavaksi.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Lue lisää hakumenettelystä ja hae tukea Valtiokonttorin sivuilta tätä linkkiä klikkaamalla. 


Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla kerrotaan eri yritystuista koronan aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriön kotisivuilla kerrotaan kattavasti, mitä kaikkia tukia yrittäjien on mahdollista hakea koronan aiheuttamiin vaikeuksiin. Katso lisää TEM:n sivuilta tätä linkkiä klikkaamalla. 


Valtion rahoitusta yrityksille vahvistetaan.

Perjantaina 27.3. tulleen tiedon mukaan, valtio suuntaa yritystukiin koronavirustilanteessa yhteensä miljardi euroa. Summasta 700 miljoonaa euroa on tarkoitettu Business Finlandin myöntämiin avustuksiin ja 300 miljoonaa euroa ELY-keskusten myöntämiin avustuksiin. Lue lisää tämän linkin kautta.

Yksinyrittäjät voivat pian hakea kunnilta tukea koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Lue lisää tämän linkin kautta. 


KELA tiedottaa yrittäjän työttömyysturvasta

Poikkeustilan aikana yrittäjillä on mahdollisuus saada työttömyysturvaa ja toimeentulotukea. Sekä sivutoimiset että päätoimiset yrittäjät pääsevät työttömyysturvan piiriin aiempaa helpommin yritysmuodosta riippumatta. Työttömyysturva on ensisijainen tukimuoto toimeentulotukeen nähden. Lue KELAn tiedote tätä linkkiä klikkaamalla. 


Miksei Mikkelin Koronalinja-puhelinpalvelu

MikseiMikkeli on perustanut uuden, seudullisen neuvontaryhmän auttamaan koronaviruksen aiheuttamien toimien vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Koronalinja-palvelun tavoitat puhelimitse, puh. 010 340 3080, (arkisin klo 8-16.) MikseiMikkelin kokoaman tietopaketin löydät osoitteesta https://mikseimikkeli.fi/korona-info/ 

MikseiMikkelin Koronalinja-palvelussa autetaan yrittäjää konkreettisesti tekemään tarvittavat hakemukset ja paperityöt, joten palveluun kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Miksei Mikkeli järjestää kaikille yrittäjille avoimen webinaarin 8.4. klo 13-14 aiheesta "Yritysten rahoituskanavat koronavirusepidemiaa". Webinaarissa kuullaan kattavasti poikkeustilanteen rahoitusratkaisuista. Lisätietoja ja ilmoittautumiset tätä linkkiä klikkaamalla

Miksei Mikkelin koostaman video-ohjeen ELY-rahoituksen hausta näet tämän linkin kautta.

Mitä tehdä, miten toimia - MikseiMikkelin koostama tietopaketti yrittäjille. Mukana videoklippiohjeet Business Finlandin rahoitushakemuksen tekemiseen. 

MikseiMikkelin aiheeseen liittyvän asiakastiedotteen voit lukea tästä linkistä.


Business Finlandin rahoituspalvelut

Business Finland on 18.3. avannut kaksi uutta rahoituspalvelua yritystoiminnan auttamiseksi häiriötilanteessa.

Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteessa. Rahoituspalvelujen asiakkaita ovat muun muassa matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitusta voidaan myöntää myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille.

Hakemusmallin "Kehitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteissa, hakemuskentät" pääset katsomaan tästä linkistä 

Hakemusmallin "Esiselvitys liiketoiminnan häiriötilanteessa: hakemuskentät" pääset katsomaan tästä linkistä

Vaikeuksissa olevan yrityksen tukemisen rajoitukset ja määritelmä EU:n valtiontukisäännöissä

Tutustu tukeen ja asioi palvelussa tämän linkin kautta.


ELY-keskukset palvelevat yrittäjiä

ELY-keskus palvelee ja auttaa yrityksiä ahdingossa. ELY-keskus on koonnut sivuilleen koosteen yrittäjien avuksi koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.  Katso lisää klikkaamalla tätä linkkiä. 

ELY-keskus avaa 31.3.2020 yrityksille rahoitushaun koronavirusepidemiasta aiheutuneiden markkina- ja tuotantohäiriöiden minimoimiseksi. Koronarahoitusta voivat hakea pk-yritykset yritysmuodosta riippumatta. Lue lisää ja tutustu tukeen tätä linkkiä seuraamalla.  

ELY-keskuksen poikkeusrahoituskuvauksen näet tätä linkkiä klikkaamalla. 


Rakennerahastot Itä-Suomessa

Rakennerahastot avasivat ylimääräisen ESR-haun poikkeusolojen aiheuttamiin tarpeisiin Itä-Suomessa. Lue lisää Rakennerahaston sivuilla tämän linkin kautta. 


Suomen Yrittäjien ja Suomen Yrittäjänaisten palvelut

Suomen Yrittäjien internetsivuille on koottu kattava tietopaketti koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi ahdinkoon joutuneille yrittäjille. Sivuilta löytyy tietoa rahoitusmahdollisuuksista työsuhde- ja lakiasioihin, ohjeistuksia ja neuvontaa. Katso lisää tämän linkin kautta osoitteessa https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle

Suomen Yrittäjänaiset ovat koonneet tietoa yrittäjälle osoitteeseen  https://www.yrittajanaiset.fi/koronavirus-on-pistanyt-kaiken-sekaisin/


Finnvera ja pankit rahoittavat

Finnvera ja pankit ovat valmiita joustamaan yritysten rahoituksen järjestelytarpeissa: https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille


Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalvelu

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu neuvoo puhelimitse yritystoiminnan talous- ja maksuvaikeuksissa: https://www.takuusaatio.fi/hae-apua/talous-ja-velkaneuvontapalvelut/yrittajien-neuvonta


Verohallinnon sivuilla ohjeistuksia

Verottaja ohjeistaa yrityksiä, joiden toimintaan korona vaikuttaa osoitteessa: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/korona/


Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijat palveluksessasi

Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijoiden maanlaajuinen verkosto on valmiina auttamaan. Etelä-Savossa apua tarjoavat Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset:

Kirsi Mutka-Paintola, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija elintarvikkeet ja yrityspalvelut, puh. 043 826 7882
Tarja Pajari, yritysasiantuntija, matkailu, puh. 0400 183 064

Lisätietoja löydät tätä linkkiä seuraamalla.    


Flowhousen tietopaketti

Flowhousen kooste "Auta matkailualaa". 

Koosteessa on hyviä vinkkejä kaikille palvelualan yrittäjille sen osalta, mitä näissä poikkeuksellisissa oloissa voi tehdä. Koosteeseen voi tutustua tämän linkin kautta.