- 23.09.2024
- Työ ja yrittäminen, Juvan kunta
100 päivää starttiin: Työllisyyspalveluista tulee kuntien peruspalvelua vuoden 2025 alussa
Kunnissa on valmisteltu TE24-uudistusta, jonka myötä vuoden 2025 alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan.
Suomeen muodostuu uudistuksen myötä 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat vuoden 2025 alusta työllisyyspalveluiden järjestämisestä hallinnollisesti.
Mikkeli, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Puumala ja Mäntyharju (1.1.2025 alkaen kuntaliitoksen myötä Pertunmaa yhdistyy Mäntyharjuun) muodostavat Mikkelin seudun työllisyysalueen, jossa isäntäkuntana toimii Mikkeli. Työllisyyspalveluista vastaa 1.1.2025 alkaen Mikkelin seudun työllisyyspalvelut.
Työllisyyspalveluista tulee uudistuksen myötä osa jokaisen kunnan peruspalveluja. Työllisyyspalveluiden avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.
Miksi TE-palvelut siirretään kuntiin?
Uudistuksen tarkoituksena on vahvistaa kuntien monipuolisia peruspalveluja entisestään ja tuoda kunnille työkaluja työllisyyden edistämiseen. Uudistuksen tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäs kuntalaisia. Jatkossa saman katon alta löytyvät esimerkiksi kunnan koulutuspalvelujen ja elinkeinopalvelujen lisäksi myös työllisyyspalvelut. Tämä lisää työllisyyspalveluiden saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Henkilöasiakkaiden rinnalla tärkeänä kohderyhmänä uudistuksessa ovat myös yritysasiakkaat.
– TE-palvelut ovat tehneet erinomaista työtä työllisyyden parissa ja tätä työtä jatketaan ensi vuonna kunnissa. Toteutuva uudistus antaa kunnille uusia mahdollisuuksia, toteaa Mikkelin seudun työllisyysjohtaja Jukka Ollikainen.
– Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen. Uudistuksen tavoitteena ei siis ole vain siirtää palveluja ja henkilöstöä valtiolta kunnille vaan kehittää työvoimapalveluita entistä vaikuttavammaksi esimerkiksi suuntaamalla ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistämällä sekä kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa että kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa, tarvittaessa maan rajojen ulkopuolelta, Ollikainen jatkaa.
Kaikki nämä tekijät yhdessä tukevat työntekijöiden nopeamman työllistymisen tavoitetta sekä edistävät työllisyyden lisäksi koko alueen elinvoimaa.
Kunnissa valmistelun loppukiri on alkanut
Tänään 23.9.2024 on jäljellä 100 päivää starttiin ja järjestämisvastuun siirtoon. Valmistelun aikataulu on ollut tiukka, mutta valmistelu on edennyt kunnissa ja alueilla hyvässä yhteistyössä ja aikataulussa. Valmisteluissa on pyritty huomioimaan kaikki mahdolliset osatekijät.
Kunnissa uudistus nähdään vahvasti mahdollisuutena edistää paikallista elinvoimaa, mikä puolestaan vahvistaa kuntien veto- ja pitovoimaa. Myös Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden valmistelussa on edetty suunnitellusti.
– Valmistelu on hyvässä vauhdissa ja tavoitteena on, että muutos ei vuoden vaihteessa edes näy asiakkaille, sillä taustalla tehdään paljon työtä muutoksen onnistumiseksi. Yhteistyö seudun kuntien, Etelä-Savon TE-toimiston ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa on ollut hyvää ja on menty yhdessä samaa tavoitetta kohti. Vaikka TE-palvelut siirtyvät kunnille, niin tutut asiantuntijat palvelevat jatkossakin, Ollikainen kertoo.
Mitä muutos tarkoittaa?
Jo olemassa olevien asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka TE-palvelut siirtyvät vuoden vaihteessa kunnille. Heidän asiointikanavansa säilyvät ennallaan ja sähköisenä asiointipaikkana toimii sekä henkilö- että yritysasiakkaiden osalta jatkossakin Työmarkkinatori.
Mikäli kuntalainen tarvitsee työllisyyspalveluita ensimmäistä kertaa, hän voi aina kääntyä oman kunnan puoleen, jolloin hänet ohjataan palveluiden piiriin. Vuoden 2025 alusta alkaen työllisyyspalvelut ovat osa kunnan palveluja, vaikka ne tuotetaan seudullisesti.