Yhteistyösopimuksen tavoitteena on ystävyyssuhteiden luominen sekä kulttuurillinen ja taloudellinen yhteistyö.
  • 08.10.2024
  • Kasvatus ja koulutus, Työ ja yrittäminen, Juvan kunta

Juva ja ukrainalainen Romanivin kunta solmivat yhteistyösopimuksen

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on ystävyyssuhteiden luominen sekä kulttuurillinen ja taloudellinen yhteistyö.

Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska ja ukrainalaisen Romanivin vt. kunnanjohtaja Yuriy Chumachenko ovat allekirjoittaneet kuntien välisen yhteistyösopimuksen 10.9.2024. Sopimuksen tavoitteena on kuntien välisten ystävyyssuhteiden luominen sekä kulttuurillinen, koulutuksellinen ja taloudellinen yhteistyö. 

–  Juvan ukrainalaiset ovat olleet hyvin aloitteellisia yhteistyön käynnistämisessä. Romaniv valikoitui yhteistyökumppaniksi, koska se on tuttu Juvalla oleville ukrainalaisille, kertoo Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska.  

Kesän aikana hahmoteltu sopimus tarkoittaa kulttuurinvaihtoa sekä ukrainalaisen kulttuurin edistämistä Juvan ukrainalaisten keskuudessa. Kulttuurillinen ja koulutuksellinen yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi opiskelija- tai urheilijavaihtoa, yhteisten tapahtumien järjestämistä tai kuntien, yhdistysten ja yritysten delegaatioiden vierailuja.

–  Vaikka sopimus on kuntien välinen, kaikki juvalaiset toimijat ovat tervetulleita mukaan yhteistyöhön, kannustaa Simoska.

Romaniv on vajaan 20 000 asukkaan kunta Länsi-Ukrainassa. Matkaa pääkaupunki Kiovaan on noin 200 kilometriä. Romaniv on tyypillinen ukrainalainen maaseutupitäjä, jonka alkutuotantovaltainen elinkeinorakenne on samanlainen kuin Juvalla. Kunta on myös perustettu samoihin aikoihin kuin Juva eli vuonna 1471. Romanivilla on yhteistyökuntia myös Liettuassa, Puolassa ja Tšekin tasavallassa.  

–  Kuntien välisellä yhteistyöllä on Ukrainassa pitkät perinteet. Odotamme yhteistyötä Juvan kunnan kanssa innokkaasti. Uskomme, että sopimuksesta on iloa ja hyötyä molemmille osapuolille, sanoo Romanivin vt. kunnanjohtaja Chumachenko. 

Konkreettista apua sodan keskelle 

Maansisäisinä sotapakolaisina Romanivin kuntaan on saapunut noin 2 500 henkilöä. Heitä on majoitettu muun muassa kouluihin, jonne tarvitaan kipeästi sähköliesiä, jääkaappeja, mikroja sekä erilaisia petivaatteita aina patjoista peittoihin ja tyynyihin.  

Yhteistyön käynnistyessä Romanivin kunta toimitti Juvan kuntaan listan erilaisista tarpeista, joista edellä mainittujen tarpeiden lisäksi isoimpia ovat invataksit ja koulubussit. Invatakseja tarvitaan erityisesti kuntaan perustettua kuntoutuskeskusta varten, sillä siellä on paljon pyörätuolia käyttäviä sotainvalideja. Myös koulubusseista on pula, sillä suuri osa niistä on mennyt rintamalle. 

– Seuraavaksi suunnitteilla on hahmotella, miten tavaroita kerätään ja kuka siitä vastaa. Juvallahan myös seurakunta on tehnyt ja tekee jo erinomaista yhteistyötä Ukrainan kanssa, pohtii Lesia Babiichuk. Babiichuk on yksi Juvan aktiivisista ukrainalaisista, sillä hän on ollut perustamassa Juvan ukrainalaisten kuoroa sekä aloitteellinen kuntayhteistyössä.

Babiichuk ja muut Juvan aktiiviset ukrainalaiset ovat myös suunnitelleet Juvan ukrainalaisten yhdistystä. Yhdistys voisi muun muassa organisoida ja lähettää apua Ukrainaan, pitää Ukraina-kahvilaa sekä järjestää kuoro- ja kulttuuritoimintaa Juvalla asuvien ukrainalaisten kesken ja tuoda samalla tunnetuksi ukrainalaista kieltä ja kulttuuria paikkakunnalla. 

– Ukrainalaisten kuoro on aktiivisesti jo esiintynyt kesätapahtumissa. Seuraavaksi perusteilla voisi olla lasten kuoro. Yhteistyösopimus Romanivin kanssa mahdollistaa esimerkiksi aitojen esiintymisasujen saamisen Ukrainasta. Onhan tällainen toiminta kotoutumista kovastikin edistävää, kun toiminnassa on mukana sekä suomalaisia että ukrainalaisia, ja myös tuo oman kielen ja kulttuurin ylläpitäminen on tärkeä osa kotoutumista, kuvailee Juvan kunnan kotoutumisohjaaja Maarit Remes

Kuvassa Juvan ukrainalaisten kuoro esiintymässä Juvan kesämarkkinoilla kesällä 2024. Kuvaaja Jake Kukowski.

Lisätietoja

kunnanjohtaja Mervi Simoska
puh. 0400 136 202
mervi.simoska@juva.fi

kotoutumisohjaaja Maarit Remes
Puh. 050 5626 700
maarit.remes@juva.fi