Juvalla päättäjät ja johtavat viranhaltijat käsittelivät vuoden 2025 talousarvioesityksen hyvässä yhteishengessä. Esitys on hienoisesti ylijäämäinen ja kunta investoi merkittävästi tulevina vuosina. Ensisijainen tavoite on varmistaa tasapainoinen talous ja hyvät kunnalliset palvelut myös jatkossa.
  • 26.11.2024
  • Kuntainfo, Juvan kunta

Juvalla panostetaan elinvoimaan ja peruspalveluihin

Juvalla päättäjät ja johtavat viranhaltijat käsittelivät vuoden 2025 talousarvioesityksen hyvässä yhteishengessä. Esitys on hienoisesti ylijäämäinen ja kunta investoi merkittävästi tulevina vuosina. Ensisijainen tavoite on varmistaa tasapainoinen talous ja hyvät kunnalliset palvelut myös jatkossa.

Juvan kunnassa on kuluneen vuoden ajan tehty töitä systemaattisesti talouden tasapainottamiseksi. Aiheeseen paneuduttiin jo heti keväällä perustamalla taloustyöryhmä. Tasapainottamisen toimenpiteitä ovat menosäästöt sekä tulojen kasvattaminen.

– Pyrimme siihen, että säästöillä ja toimintojen uudelleen järjestelyillä on mahdollisimman vähän vaikutuksia kuntalaisten arkeen. Syksyn yhteistoimintaneuvotteluissa saavutettiin asetettu 200 000 euron säästötavoite henkilöstökustannuksissa. Säästö muodostuu muun muassa lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Tämä saattaa näkyä kuntalaisille joissakin palveluissa, kuten aukioloajoissa, kertoo Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.).

Vuoden 2025 talousarvion on laadittu hienoisesti ylijäämäiseksi, mikä on roima parannus tämän vuoden 1,8 miljoonaa euroa alijäämäiseen talousarvioon. Talouden tasapaino edellyttää, että valittu linja jatkuu myös seuraavina taloussuunnitelmavuosina.

– Veronkorotuskortti on nyt käytetty. Juvalla nostetaan veroprosenttia harvoin ja harkitusti. Edellisen kerran veroja korotettiin seitsemän vuotta sitten, muistuttaa Hänninen.

Verotulot kunnan suurin tulonlähde

Talousarviossa kunnallisveron tuotoksi arvioidaan noin 9,2 miljoonaa (7,6 miljoonaa euroa vuonna 2024) euroa, kiinteistöveron osuudeksi 1,8 miljoonaa (1,65 miljoona euroa) euroa ja yhteisöveron osuudeksi noin 1,65 miljoonaa euroa (1,86 miljoonaa euroa). Valtionosuuksia budjetoidaan toteutuvan kaikkiaan noin 4 miljoonaa euroa (3,52 miljoonaa euroa). Summa sisältää 676 tuhannen euron kompensaation kunnalle siirtyvistä työllisyydenhoidon tehtävistä.

Talousarviota on laadittu epävarmuuksien keskellä. Kunnan suurin toimiala on käyttötalouden puolella sivistystoimi 12,3 miljoonan euron toimintakatteellaan (12,4 miljoonaa euroa vuonna 2024). Hallintopalveluiden toimintakate kasvaa merkittävästi TE-uudistuksen vuoksi. Työllisyydenhoidon toimintakate on noin 1,1 miljoonaa euroa, joka on 46,5 prosenttia koko toimialan käyttökatteesta.

– TE-uudistus näyttää kasvattavan kuntien, etenkin Juvan, kustannuksia, vaikka toteutuksen piti olla kustannusneutraalia. Juvalla työelämäpalvelut ovat olleet omana toimintana vaikuttavia ja kustannustehokkaita. Vielä ei ole varmuutta siitä, millaisia työllisyyspalveluita Juvalla on ensi vuonna, sanoo kunnanjohtaja Mervi Simoska.

Kunnan toimintakate on -15,1 miljoonaa euroa ja se kasvaa edellisestä vuodesta 1,5 prosenttia. Talousarvioesityksen mukaan kunnan toimintamenot kasvavat edellisestä talousarviosta noin 0,8 prosenttia ja toimintatuotot laskevat noin 1,3 prosenttia.

– Juvan talous näyttää seuraavan valtakunnallista kehitystä: menot kasvavat tuloja nopeammin. Tärkeää on, että pystymme tarjoamaan kuntalaisillemme jatkossakin laadukkaat palvelut. Kokoiseksemme kunnaksi meillä on tällä hetkellä monipuoliset ja varsin laajat kunnalliset palvelut, kuten Vesiliikuntakeskus Sampola sekä Harrastava Juva -malli, jossa on mahdollista tutustua erilaisiin harrastuksiin maksutta. Erilaisia kerhoja on noin 10, sanoo Simoska.

Vuosikatetta arvioidaan kertyvän noin 2,2 miljoonaa euroa, mikä kattaa poistot 1,9 miljoonaa euroa. Vuosikatetta kertyy talousarvion mukaan 378,96 euroa per asukas. Juvalla oli 31.12.2023 yhteensä 5 734 asukasta. Ensi vuonna nettoinvestoinnit ylittävät poistojen määrän.

Suuret investoinnit perustoimintoihin ja yritysten toimintaedellytyksiin

Juvan kunnan talousarviossa vuoden 2025 investointien suuruus on bruttona noin 6,59 miljoonaa euroa. Nettoinvestointien määrän arvioidaan olevan 5,4 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden suurin investointi on edelleen uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen. Jätevedenpuhdistamon osuus investoinneista on noin neljä miljoonaa euroa. Rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa ja puhdistamon on tarkoitus olla käytössä vuoden 2026 helmikuussa.

Yritysten toimintaedellytyksiin panostetaan ensi vuonna muun muassa laajentamalla ja saneeraamalla Tehtaantie 12 kiinteistöä, jossa toimii vuokralaisena Kruunu Herkku Oy. Toinen merkittävä yrityskenttää koskettava investointi on Kylmäpuron teollisuusalueen kunnallistekniikan rakentaminen. Alueen rakentaminen tapahtuu vaiheittain usean vuoden aikana ja ensi vuonna rakentamisen kustannukset ovat noin 490 000 euroa. Kylmäpuron infran rakentamiseen on saatu JTF-hankerahaa, joka kattaa osan kustannuksista. Valmistuessaan alue mahdollistaa vastuullisen yritystoiminnan eri aloille.

Lähimpänä kuntalaisten arkea ovat katuverkon ja katuvalojen kunnostamiset aiemmin laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Myös Vesiliikuntakeskus Sampolan allasosaston laattalattioiden saumat uusitaan. Urheilun saralla investointivuorossa on pesäpallokentän katsomon saneeraus sekä urheilukentän pukukoppien remontointi. Järjestöille mahdollisestaan paremmat säilytystilat rakentamalla katsomon alle säilytystilaa, jossa varusteet pärjäävät kesäkausien ajan.

Matkailun osalta Seikkailen Saimaalle -hanke jatkuu vielä elokuulle 2026 saakka. Hankkeessa investoidaan matkailuinfran kehittämiseen ja parannetaan etenkin luontomatkailun edellytyksiä Juvan alueella.

– Vuoden 2025 korkean investointitason, jälkeen investointitasot on suunniteltu huomattavasti alhaisemmalle tasolle. Vuodelle 2026 investointien määrä on noin 1,8 miljoonaa euroa ja vuodelle 2027 noin 800 000 euroa. Eli selvästi alle poistotason. Näin saadaan ”happea” mahdollisiin välttämättömiin toimitilainvestointeihin, koskien kunnanviraston ja kirjaston uusia toimitiloja, kertoo Hänninen.

Elinvoimasta ja tunnejäljestä pidetään kiinni

Maaliskuussa 2024 kunnanvaltuusto hyväksyi Juvan kunnan ensimmäisen elinvoimaohjelman. Elinvoimaohjelmassa linjattiin, että ”Digivihreä Juva on moderni ja elinvoimainen
maaseutupitäjä, joka jättää tunnejäljen”. Juvalaisille pitkä historia ja kulttuuri ovat ylpeydenaiheita sekä tärkeintä elinvoima- ja lumovoimatekijöitä.

Digitalisoituvassa kunnassa kirjasto on myös paikka, josta kuntalaiset saavat monipuolisesti tietoa sekä ohjausta ja yhteydet internettiin. Vaikka valtiontasolla kulttuuriin tulee runsaasti leikkauksia, Juvalla kulttuurista pidetään kiinni tärkeänä elinvoimatekijänä. Juvan kirjasto palvelee jatkossakin laadukkaasti ja museokohteiden kehitystyötä jatketaan.

WSP:n elinvoima- ja aluekehitystutkimuksen 2024 Juvan elinvoimaisuus on parantunut 27 sijaa verrattuna aikaisempaan tutkimukseen. Erityisesti kehitystä on tapahtunut kuntalaisten tulotason parantumisessa, maahanmuuttajien työllistymisessä ja yleisessä työllisyysasteessa sekä yritysten määrän kasvussa. Bonuspisteitä ropisi vihreistä investoinneista sekä sähköautojen määrän kasvusta.

– Elinvoiman kehittäminen on pitkäjänteistä yhdessä tekemistä. Selvityksen mukaan olemme tehneet oikeita asioita. Tästä on hyvä jatkaa maailman parhaan Juvan rakentamista, sanoo Simoska.

Simoska mainitsee, että osana elinvoimapalveluiden uudistamista jatketaan SuJuva-palvelukonseptin luomista. Konseptin ensimmäinen askel oli kehittää aloittavien yrittäjien palveluita liittymällä Mikkelin seudun uusyrityskeskukseen.

Juvan kunnanhallitus aloittaa kunnanjohtajan talousarvion käsittelyn kokoukseen maanantaina 25.11. ja jatkaa käsittelyä tiistaina 26.11.2024. Kunnanhallituksen päätösten jälkeen talousarvio siirtyy kunnanvaltuuston käsittelyyn. Juvan kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 9.12.2024.

Lisätietoja

hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen,
puh. 040 508 3783, jaakko.hanninen@suursaimaa.com

kunnanjohtaja Mervi Simoska,
puh. 0400 136 202, mervi.simoska@juva.fi