​Juvan kunnanhallitus esittää vuodelle 2025 tuloveroksi 9,1 prosenttia, jolloin tuloveroprosentti nousee prosenttiyksikön verran. Juvan kunnan veroprosentti on ollut yleisesti maakunnan keskiarvon alapuolella. Etelä-Savon kuntien tuloveroprosentin painotettu keskiarvo on 9,17 vuonna 2024.
  • 05.11.2024
  • Asuminen ja ympäristö, Juvan kunta

Juvan kunnan tuloveroprosentti edelleen maakunnan keskiarvoa alempi

​Juvan kunnanhallitus esittää vuodelle 2025 tuloveroksi 9,1 prosenttia, jolloin tuloveroprosentti nousee prosenttiyksikön verran. Juvan kunnan veroprosentti on ollut yleisesti maakunnan keskiarvon alapuolella. Etelä-Savon kuntien tuloveroprosentin painotettu keskiarvo on 9,17 vuonna 2024.

Kuluvaa talousvuotta leimasi Juvan kunnan missio saada kunnan talous tasapainoon. Kuntaliiton tuloverolaskelmat valmistuivat tuttuun tapaan lokakuussa. Sen pohjalta on laskettu, että esitetty 9,1 prosentin tulovero tuottaisi Juvan kunnan kassaan 9 173 tuhatta euroa. Efektiivinen veroprosentti eli todellinen kunnallisveroaste vähennysten jälkeen olisi 6,59 prosenttia. Veroprosentin nostaminen kasvattaa kunnallisveron tuottoa 10,9 prosenttia.

– Tuloveroprosentin nosto on osa talouden sopeuttamista, minkä tavoitteena on saada kunnan talous tasapainoon seuraavan parin vuoden aikana. Verokorotuksen lisäksi olemme tehneet melkoisen kulukuurin ja käyneet YT-neuvottelut. Näiden toimien ansiosta Juvan kunta on saanut talouden vakaalle pohjalle, kertoo Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen.

Yhteisöveron tuoton ennustetaan kasvavan 0,3 prosenttia vuoden 2024 toteumaennusteesta ja kiinteistöveron tuoton nousevan 4,8 prosenttia. Valtionosuuksia vuodelle 2025 on kertymässä noin 4,044 miljoonaa euroa, joka noin 519 tuhatta euroa enemmän kuin vuonna 2024.

–Juvan kunta on nostanut veroprosenttia harkitusti ja harvoin. Tällä nostolla kunnan talous vakautuu pitkälle aikavälille. Kunta pystyy tuottamaan laadukkaat palvelut kuntalaisille, toteaa Hänninen.

Tulevaan talousvuoteen vaikuttaa tuleva työvoimapalveluiden uudistus, jossa valtion TE-toimistot lakkautetaan ja sen tehtävät siirtyvät kuntien hoidettavaksi työvoimapalvelualueille. Lisäksi kunnissa odotetaan kiihkeästi tietoa siitä, kuinka valtionosuusjärjestelmää ja kiinteistöverotusta uudistetaan.

Kiinteistöverot pysyvät maakunnan alimpina

Juvan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kiinteistöveroprosentit säilytetään ennallaan. Tällöin yleinen kiinteistöveroprosentti olisi 0,95, vakituisen asunnon 0,43, muun asuinrakennuksen 1,03, rakentamattoman asuinpaikan 2,00, maapohjan 1,3, voimalaitosten 3,1 ja yleishyödyllisten yhteisöjen 0,00. Kiinteistöverojen arvioitu tuotto kunnalle on noin 1,9 miljoonaa euroa. Se on noin 15 prosenttia kunnan verokertymästä.

– Juvan kiinteistöveroprosentit ovat reilusti alle maakunnan keskiarvon. Olemme maltillinen kiinteistöverottaja. Esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen veroprosentti on Etelä-Savon alin, kertoo Hänninen.

Juvalla odotetaan yhä valtion hallituksen linjauksia siitä, mitä kiinteistöverotukselle tulevaisuudessa tapahtuu. Kiinteistöverotuksen uudistamishanke on ollut pääministeri Petteri Orpon sekä aiempien pääministerien Marinin ja Sipilän hallituksissa esillä.

Juvan kunnanvaltuusto käsittelee tulo- ja kiinteistöveroprosentit kokouksessaan 11.11.2024.

Kertaluontoiset erät keikauttivat talousarvion 2024 plussalle

Juvan kunnan vuoden 2024 talousarvio valmisteltiin alijäämäisenä, mutta merkittävien kertaluontoisten erien takia vaikuttaa sille, että vuosi päättyy lopulta plusmerkkisenä. Juvan kunta sai noin 140 000 euroa kotouttamiseen saaduista valtionavustuksista, jotka riippuvat kotikuntaoikeuden saaneiden henkilöiden määrästä. Toinen merkittävä erä on noin 600 000 euron valtionosuus, joka johtuu maahanmuuttajien valmistavan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestämisestä.

– Käytännössä kulut ovat syntyneet jo vuonna 2022 ja tulot tulevat vasta tänä vuonna. Maahanmuuttajiin liittyvät valtionavustukset tulevat pari vuotta jälkikäteen. Huomioitavaa on, että kotoutumisen perusneuvonta siirtyy kunnille uuden lain astuessa voimaan. Meillä on noin 250 maahanmuuttajaa, 31 eri maasta ja jotka puhuvat 22 eri kieltä. Olemme pilotoineet kotoutumispalvelua jo tämän vuoden ajan, kuvailee Juvan kunnan hallintojohtaja Antti Kinnunen.

Vaalijalan kuntayhtymän purkamiseen liittyvä muutoksenhakuprosessi päättyi Itä-Suomen hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden päätös toi Juvan kunnalle reilu 300 000 euroa. Kuntayhtymä purettiin, kun Vaalijala siirtyi hyvinvointialueiden toiminnaksi.

– Lisäksi kunnan tuloverot ovat kasvaneet ennusteesta noin 650 tuhatta euroa. Osittain tuloverojen määrän kasvuun vaikutti inflaatio ja palkkojen yleiset korotukset, mutta nekään eivät selitä sitä kokonaan, sanoo Kinnunen.

Lisätietoja

kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen
puh. 040 508 3783, jaakko.hanninen@suursaimaa.com

kunnanjohtaja Mervi Simoska
puh. 040 013 6202, mervi.simoska@juva.fi

hallintojohtaja Antti Kinnunen
puh. 0400 121 261, antti.kinnunen@juva.fi