Juvan kunnanvaltuuston kokouksessa palkittiin juvalaisia urheilijoita, käsiteltiin kunnan henkilöstökertomus vuodelta 2023 ja jätettiin aloite tupakantumppien siivousrahoituksen hakemisesta.
  • 16.05.2024
  • Juvan kunta

Juvan kunta on kilpailukykyinen työnantaja

Juvan kunnanvaltuuston kokouksessa palkittiin juvalaisia urheilijoita, käsiteltiin kunnan henkilöstökertomus vuodelta 2023 ja jätettiin aloite tupakantumppien siivousrahoituksen hakemisesta.

Juvan kunnan henkilöstön tunnusluvut ovat kehittyneet entistä parempaan suuntaan. Esimerkiksi sairauspoissaoloja kertyi aiempaa vähemmän. Poissaolojen määrässä tavoitteena on ollut enintään 15 sairauspäivää per työntekijä. Sairauspoissaoloja kertyi ainoastaan 10,8 päivää per työntekijä, mikä on vähemmän kuin aiemmin. Vuonna 2022 sairauspoissaoloja kertyi 13,5 päivää per henkilö. Tiedot ilmenevät Juvan kunnan henkilöstökertomuksesta vuodelta 2023, joka käsiteltiin kunnanvaltuustossa 16.5.2024.

– Työilmapiiri on kehittynyt työhyvinvointikyselyn mukaan myönteisesti. Koronavuosien jälkeen olemme vihdoinkin päässeet tekemään asioita jälleen yhdessä, kertoo kunnanjohtaja Mervi Simoska.

Simoska luonnehtii Juvaa kilpailukykyiseksi kuntatyönantajaksi: suurimpaan osaan avoimista työpaikoista on saatu kelpoisia hakijoita. Kunnassa on kehitetty palkkausjärjestelmää siten, että paikallisesti sovittavia korotuksia on kohdennettu etenkin niihin tehtäviin, joissa on haasteellista saada kelpoista työvoimaa. 

Työntekijöiden tyytyväisyys näkyy myös viime keväänä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa toteutetussa ”Toimiva työyhteisö” -kyselyssä. Henkilöstön suositteluhalukkuuden keskiarvo oli hyvä 7,9 (asteikolla 1–10).  

– Joka vuosi kyselyssä nousee esille johtaminen, esimiestyö, viestintä ja tasapuolinen kohtelu. Olemmekin mukana kehittämishankkeessa, jonka tavoitteena on erityisesti kehittää johtamista ja esimiestyötä. Yhteisesti viemme koko työyhteisönä viestintää, esimiestyötä ja henkilöstön hyvinvointia eteenpäin, mainitsee Simoska.

Juvan kunnan työntekijöiden määrä on vakiintunut reiluun 160 henkeen. Vuonna 2023 valtaosa eli 76,6 prosenttia työskenteli vakituisessa työsuhteessa. Työntekijöistä naisia oli 80,8 prosenttia, mikä vastaa hyvin maan keskiarvoa. Sen sijaan henkilöstön keski-ikä (48,8 vuotta) on himpun verran valtakunnan keskiarvoa (45,5 vuotta) korkeampi. Määräaikaisten keski-ikä on vakituista henkilöstöä alhaisempi.

Valtuustoaloite tupakantumppien siivousrahoituksen hakemisesta

Juvan vihreiden Maria Kivelä jätti valtuustoaloitteen tupakantumppien siivousrahoituksen hakemisesta. Tupakantumpit ovat tutkitusti Suomen yleisin jätelaji, sillä ne eivät maadu. Tumpit sisältävät muoviyhdisteitä, jotka hajoavat mikromuoveiksi, ja ympäristölle haitallisia aineita, kuten nikotiinia, lyijyä ja arsenikkia. Hulevesien kautta nämä kulkeutuvat pilaamaan vesistöjä – myös Jukajärveä. Siksi tupakantumpit on otettu EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin piiriin. 

Aloitteessa sanotaan, että Juvan kunta on strategiassaan sitoutunut pitämään elinympäristöstä huolta ja varjelemaan luontoa, ja Juvan ympäristötoimen tehtävänä on varmistaa juvalaisille turvallinen ja terveellinen elinympäristö. Aloitteen mukaan tähän yksikertaisin toimi olisi hyödyntää direktiivin mukaista tupakantumppien siivoukseen liittyvää rahoitusta, jonka myötä kunta täyttäisi jätelain 48 §:n mukaiset velvoitteensa.

Rahoitusta koordinoi Pirkanmaan ELY-keskus, ja siirtymävaiheessa vuosina 2024–2025 kunnan saama korvaus on peräti 4,79 euroa asukasta kohden. Myöhempinä vuosina korvausta saadaan toteutuneiden kulujen mukaisesti. Aloitteen mukaan rahoitus kattaisi kaikki kulut.

Sari Paukkunen ja Hanne Soininen palkittiin urheilumenestyksestä

Juvan kunnalla on tapana palkita urheilijoita urheilumenestyksestä. Kunnanvaltuuston kokouksen alussa palkittiin juvalaiset urheilijat Sari Paukkunen ja Hanne Soininen

Sari Paukkunen on kuntovalmentaja ja maailman vahvin nainen. Paukkusen tuomisina kevään Jyväskylän kilpailuista oli kaksi SM-kultaa 65-kiloisten sarjassa ja samalla hän teki painoluokassaan uuden maastanoston maailmanennätyksen.  

Kilparatsastaja Hanne Soininen on voittanut keväällä kolme pronssimitalia parakouluratsastuksen Grand Prix kilpailuista. Kesällä tavoitteena on kilpailla Ypäjän kansainvälisissä kilpailuissa sekä Tanskan PM-kilpailuissa.

– Yleensä urheilijoita palkitaan pari kertaa vuodessa kunnanhallituksen laatimien perusteiden mukaisesti. Juvalla on paljon hienoja urheilijoita, jotka toimivat samalla Juvan ”lähettiläinä”. On aina ilo palkita ihmisiä, hymyilee kunnanvaltuuston puheenjohtaja Elisa Hänninen (kesk.).

Lisätietoja

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Elisa Hänninen, puh. 0400 255 199, elisa.hanninen@juva.fi

Kunnanjohtaja Mervi Simoska, puh. 0400 136 202, mervi.simoska@juva.fi