
- 19.05.2025
- Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta
Kun linnaa Juvalle rakennettiin – Olavinlinna 550 vuotta
Kesällä 2025 Juvan museolla sukelletaan Suurelle Savontielle ja matkataan kohti rakenteilla olevaa Olavinlinnaa. Olavinlinna täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 550 vuotta.
Juva on Suomen vanhimpia suurpitäjiä, sillä se on perustettu jo vuonna 1442. Kunnan rajat ulottuivat Savonlinnasta Iisalmen Koljonvirralle asti, joten Suomen modernein keskiaikainen linna on rakennettu Juvalle. Juvan museolla nähdään, miten Olavinlinnan rakennustyöt näkyivät täällä Suuren Savontien varrella. Näyttelyn avajaisia vietetään Juvan museolla tiistaina 10.6.2025. Näyttely on esillä koko kesän aina 23.8.2025 saakka.
– Näyttelyn nimenä on ”Siihen aikaan, kun linnaa Juvalle rakennettiin”, sillä näkökulma on juvalaisessa elämänmenossa: kuinka linnan rakentaminen ja varustaminen näkyi ja kuului Partalan kuninkaankartanossa, Ruotsin kruunun alaisuudessa, kertoo juvalainen kansatieteilijä Kirsi Vertainen.
Olavinlinnan juhlavuosi liittyy myös vahvasti Juvan historiaan, joten on luontevaa ottaa se osaksi Juvan museon kesänäyttelyitä. Kesävieraiden lisäksi näyttelyn toivotaan kiinnostavan myös paikallisia, sillä se kertoo harvoin esille tulevasta osasta Juvan menneisyyttä. Puheissa toistuu usein Juvan asema vanhana emäpitäjänä ja näyttelyssä aiheeseen pääsee sukeltamaan.
– Halusin ehdottomasti tuoda Olavinlinnasta esille sen, että se on rakennettu aikoinaan Juvalle. Partalan tutkittu historia sekä arkeologiset tutkimukset sen lisänä ovat avanneet juvalaista historiaa, joten koimme että meillä olevan tähän aiheeseen oikeasti annettavaa. Tämähän valaisee juvalaisia juuriamme, joista meidän on syytä olla ylpeitä, toteaa kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori Johanna Kuusisto.
Näyttely on koottu Juvan kunnan kulttuuripalveluiden ja Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa yhteistyössä. Vertainen on toiminut näyttelyn suunnittelijana ja rakentajana.
– Näyttelyssä kuvituksena on käytetty piirroksia Olaus Magnuksen Pohjoisten kansojen historiasta, sillä eihän tähän aikakauteen sijoittuvaa muuta kuvitusmateriaalia ole ollut käytettävissä, kertoo Vertainen.
Olavinlinna rakennettiin Suur-Juvan itärajalle
Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 550 vuotta siitä, kun Olavinlinnaa ryhdyttiin rakentamaan Pihlaja- ja Haukivettä yhdistävän Kyrönsalmen saareen, Ruotsin valtakunnan silloiselle itärajalle. Vähitellen linnan ympärille kasvoi Savonlinnan kaupunki, mutta tuolloin sitä ei ollut vielä olemassa ja Savon alueen hallinnollinen ja kirkollinen järjestäytyminen vasta haki muotoaan.
– Idällä ja lännellä, Novgorodilla ja Ruotsilla oli ollut alueen suhteen omia intressejä ja ensimmäinen virallinen raja näiden välille laadittiin Pähkinäsaaressa vuonna 1323. Rauhankirjassa mainitaan kolme Ruotsille luovutettua kihlakuntaa, Äyräpää, Jääski ja nykyisen Mikkelin alueella sijainnut Savilahti, taustoittaa Vertainen.
Rauhan myötä idän kirkon piiriin kuulunut Savilahden kihlakunta siirtyi osaksi roomalaiskatolista kirkkoa. Kuusi vuotta myöhemmin eli vuonna 1329 Savilahden kirkkopitäjä sai kuninkaallisen kirjeen ja kehotuksen kymmenysten maksusta. Kirkollisen verotuksen alku tarkoitti myös pitäjä- järjestelmän alkua. Pitäjä tarkoitti sekä kirkollisen, että maallisen paikallishallinnon yksikköä. Savilahti oli siis pitäjän ydinaluetta, mutta käytännössä koko Savo oli yhtä Savilahden pitäjää. Sen itäraja oli myös valtakunnan itäraja.
Vertaisen mukaan Savilahti pysyi Savon kirkollisena ja hallinnollisena keskuksena vuoteen 1442 saakka, jolloin Juva erotettiin Savilahdesta omaksi kirkkopitäjäkseen. Syynä Savon toisen kirkkopitäjän perustamiselle oli alueen laajuus, mikä teki sen hallinnoinnista kruunun sekä kirkon kannalta haastavaa.
– Juvan seurakunnan perustamisasiakirjakopio on esillä museon perusnäyttelyn yhteydessä. Juvan perustamisasiakirja on yksi harvoista säilyneistä tuon ajan säilyneistä dokumenteista, vinkkaa Vertainen.
Seuraava eli kolmas Savoon perustettu kirkkopitäjä oli Sääminki. Sen perustamisajankohta on hieman epäselvä, mutta se on tapahtunut vasta vuoden 1510 paikkeilla ja se muodostettiin erottamalla Juvan pitäjän itäinen puolisko Olavinlinnoineen päivineen omaksi kirkkopitäjäkseen.
– Tästä syystä, kun linnan rakentaminen alkoi vuonna 1475, sitä ryhdyttiin rakentamaan Juvan pitäjään. Näyttelyssä keskitytään vajaan sadan vuoden ajanjaksoon, mikä alkoi Olavinlinnan rakennustöistä ja päättyi kuninkaankartanokauden loppuun vuonna 1560, kuvailee Vertainen.
Olavinlinnan rakennustöiden alkaessa keskiaikaisen Savon asutus oli vakiintunut Savilahden, Juvan ja Rantasalmen pitäjiin. Asutus oli harvaa ja vielä 1540-luvulla koko Savon asukasmäärä oli noin 4 500 jousta eli täysikasvuista miestä. Savon vanhin maantie, Suuri Savontie oli todennäköisesti hahmottumassa jo 1400-luvun alkupuolella. Polkuja ja kulkureittejä oli muodostunut sinne, missä matkaa taitettiin asutuskeskittymästä toiseen. Tiepohja oli ollut käytössä pitkään ennen kruunun asettamia vaatimuksia, mihin viittaavat Juvalta tehdyt viimeaikaiset muinaisesinehavainnot, jotka seurailevat varhaisen Savontien reittejä.
– Juvan risti on hyvä esimerkki Partalan kuninkaankartanon arkeologisissa tutkimuksissa löytyneestä muinaislöydöstä. Se on ajoitettu noin 1100–1200-luvuille. Ristin tyylitelty versio on myös osa Juvan kunnan logoa, kertoo Kuusisto.
Olavinlinnan rakentaminen tarkoitti Ruotsin kruunun yhä lisääntyvää läsnäoloa Savossa ja se tarkoitti myös teitä, sillä virkamiesten oli päästävä kulkemaan valtakunnan kaikissa kolkissa. Varhaisen tieverkon runkona ollut Suurena Savontienä tunnettu valtatie oli yksi valtakunnan pääteistä, jotka yhdistivät aikansa hallinnollisia keskuksia eli linnoja toisiinsa. Suuri Savontie pysyi ainoana maantienä 1600-luvulle saakka ja linjaus on edelleen paikoitellen nähtävissä nykyiselläkin ”Viitostiellä”, joka myötäilee useissa kohdin vanhaa valtatietä.
Kolmen näyttelyn museokesä
”Siihen aikaan, kun linnaa Juvalle rakennettiin” -näyttelyn lisäksi ”Martti Talvela – oopperalaulaja, luomuviljelijä, ihminen” -näyttely. Kolmantena jatkaa perusnäyttely Pitäjästä palvelutaajamaksi, kirkonkylästä kunnaksi, joka on nyt esillä kolmatta kesää hieman supistettuna versiona.
Partalan museoalueella sijaitseva Juvan museo on avoinna tiistaista lauantaihin 10.6.–23.8.2025 kello 11–17. Juhannuksena museo on suljettuna. Samalla lipulla pääsee museoalueen kaikkiin neljään kohteeseen: Juvan museoon, Juvan karjalaisten museoon, Galleria Kuninkaankartanoon ja Palokseen aittaan.
Aikuisten lippu kustantaa 4 euroa, alennusryhmien 2 euroa ja alaikäiset pääsevät museoalueelle maksutta. Museoalue sijaitsee osoitteessa Huttulantie 1, Juva.
Lisätiedot
kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori Johanna Kuusisto
puh. 040 013 6176